mapa sajta english  
 
 
 
 
 
  ODBORI  
GS GIGMDIPP
GS IER
GS JSKD
GS kulture i umetnosti
GS ZSZ
GS medija
GS PUT
GS PRS
GS trgovine
GS TVIAP
GS penzionera
GS SITEL
GS UPIP
GS SEMUS
GS sportista
GS profesionalnih fudbalera
 
 
  REGIONALNA POVERENIŠTVA  
 
 
  Sekcija žena  
Sekcija mladih
Programski odbori
Centar za obrazovanje
Socijalno-ekonomski savet
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 
 
  NAJNOVIJE VESTI   AKTUELNO  
 
     
Detaljnije >>>

IZGRADNJA SISTEMA SOCIJALNE SIGURNOSTI I ZAŠTITE - NACIONALNA RADIONICA -

21.-22. septembar 2016. Beograd

Radionica na temu „Izgradnja sistema socijalne sigurnosti“, održana u Beogradu 21. i 22. septembra ove godine, u organizaciji Međunarodne konfederacije sindikata i Fondacije Friedrich Ebert, okupila je predstavnike MKS/PERV-a, Međunarodne organizacije rada, resornog ministarstva, kao i predstavnike reprezentativnih sindikata – UGS NEZAVISNOST i SSSS.
Radionicu su otvorili predstavnici reprezentativnih sindikata koji su, nakon pozdravnih uvodnih napomena, izneli pregled seta nacionalnih zakona i drugih propisa koji regulišu ovu oblast, postojećeg sistema socijalne zaštite, kao i njegovih nedostataka, što je bio i povod za živu diskusiju koja se razvila nakon toga.
 
Detaljnije >>>

ODRŽAN II KONGRES GRANSKOG SINDIKATA INDUSTRIJE, ENERGIJE I RUDARSTVA „NEZAVISNOST“

15. septembar 2016. Beograd

U skuštinskoj sali Gradske opštine Stari Grad u četvrtak, 15.09.2016. god održan je II Kongres Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ u čijem radu je učestvovalo 95 delegata, predstavnici međunarodnih sindikalnih federacija IndustriALL Global Union, PSI-EPSU, veliki broj predstavnika sindikata iz Norveške, Nemačke, Francuske, Rumunije, Italije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Sindikata metalaca Srbije, predstavnik Ministarstva rada, poslodavci iz inostranih i domaćih kompanija.
U radu II Kongresa Granskog sindikata IER „Nezavisnost“ učestvovali su predstavnici rukovodstva i stručnih službi UGS NEZAVISNOST, na čelu sa predsednikom Branislavom Čankom, predstavnici granskih sindikata u okviru UGS „Nezavisnost“, prijatelji i saradnici Granskog sindikata IER „Nezavisnost“.
 
Detaljnije >>>

V KONGRES GRANSKOG SINDIKATA JAVNIH SAOBRAĆAJNIH I KOMUNALNIH DELATNOSTI NEZAVISNOST

14. septembar 2016. Beograd

Pod parolom: ’’GODINE PROLAZE KVALITET OSTAJE’’, 14.septembra 2016.godine, održan je V Kongres GS JSKD NEZAVISNOST. Kongres je održan u zgradi Doma omladine u Beogradu, u prostoru gde se devedesetih godina prošlog veka stvarala velika porodica UGS NEZAVISNOST, a 1993. godine formirani GS JSKD NEZAVISNOST.
Kongresu je prisustvovalo 120 delegata sa cele teritorije Republike Srbije, kao i predstavnici sindikalnih organizacija iz Evrope sa kojima GS JSKD ima sindikalnu i bratsku saradnju.
 
Detaljnije >>>

OKRUGLI STO "REFORME EPS-A I RUDARSKOG SEKTORA, INTERESI DRŽAVE I SOCIJALNE POSLEDICE"

07. septembar 2016. Beograd

Izuzetno je važno da EPS radi na stvaranju što veće samodovoljnosti elektroenergetskog sistema Srbije, jer ako se ne bude proizvodilo dovoljno struje postaćemo zavisni od uvoza što će smanjiti konkurentnost srpske privrede - istakao je Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" na juče održanom Okruglom stolu "Reforme EPS-a i rudarskog sektora, interesi države i socijalne posledice".
Prema njegovim rečima to je mnogo važnija tema od toga da li postoje viškovi zaposlenih u tom preduzeću, jer EPS zapošljava specifičnu stručnu radnu snagu kakvu je teško naći na tržištu rada.
 
Detaljnije >>>

MEMORANDUM SINDIKATA NA TEMU BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

30. avgust 2016. Budimpešta

Predstavnici sindikata iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije i Srbije sastali su se u Budimpešti 29. i 30. avgusta, 2016. godine kako bi razgovarali o opštem stanju, preprekama i neophodnim merama koje se tiču unapređenja bezbednosti i zdravlja na radu u okviru država učesnica.
Regionalni Forum o bezbednosti i zdravlju na radu kojim je predsedavao Evropski sindikalni institut, fokusirao se na skoriji razvoj politike i prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
 
Detaljnije >>>

REGIONALNI FORUM O BZR

30. avgust 2016. Budimpešta

U organizaciji ETUI –a, u Budimpešti je 29. i 30.08.2016. održan novi regionalni forum o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je okupio predstavnike sindikalnih centrala iz zemlje domaćina - Mađarske, zatim Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Srbije. Srbiju su predstavljale, Zlata Zec i Vera Kondić iz UGS NEZAVISNOST i Zoran Vujović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Ovo je četvrti po redu regionalni forum u organizaciji ETUI-a. Jedan od njih, drugi po redu, održan je u februaru prošle godine, u Beogradu. U fokusu ovog skupa je stanje u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u zemljama učesnicama i regionu u celini. Zahvaljujući razmeni informacija, kao i primera dobre i loše prakse, učesnici foruma, kao i ETUI, mogu da prate i ocene ukupno stanje, normativni okvir, nivo socijalnog dijaloga u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u svakoj od zemalja učesnica, i utvrditi potrebne aktivnosti i prioritete sindikalnih organizacija u ovoj značajnoj oblasti.
 
Detaljnije >>>

SAOPŠTENJE UGS NEZAVISNOST

18. avgust 2016. Beograd

UGS NEZAVISNOST oštro osuđuju neke ocene i stavove iz Ekspozea mandatara, sada premijera, Aleksandra Vučića, iznetih pred poslanicima Parlamenta.
To se posebno odnosi na ocene o funkcionisanju Fonda PIO i stavove o raspolaganju imovinom Fonda, kao i zvaničnu podršku kršenju Ustava, Zakona o radu i drugih pravnih akata Republike Srbije, od strane koreanske kompanije JURA (pa, tako, i drugih stranih ’’investitora’’ koji dolaze u Srbiju na poziv Vlade koja nudi najjeftiniju i, očigledno, obespravljenu, radnu snagu).
 
Detaljnije >>>

PRELIMINARNI DOGOVORI PREDSTAVNIKA REPREZENTATIVNIH SINDIKATA I UNIJE POSLODAVACA SRBIJE O MINIMALNOJ ZARADI

11. avgust 2016. Beograd

Predstavnici reprezentativnih sindikata – UGS NEZAVISNOST i Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije poslodavaca Srbije, započeli su preliminarne dogovore o utvrđivanju minimalne cene rada za 2017. godinu, pred početak zvaničnih pregovora u Socijalno-ekonomskom savetu Republike. U skladu sa Zakonom o radu, odluku o visini minimalne cene rada SES  treba da donese do 15. septembra, a u slučaju da se ne postigne dogovor, odluku donosi Vlada.
 
Detaljnije >>>

REGISTRACIJA ZAKLJUČENIH POSEBNIH KOLEKTIVNIH UGOVORA

10. avgust 2016. Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detaljnije >>>

DAN GRAĐEVINARA SRBIJE

08. avgust 2016. Beograd

Građevinari Srbije, 8. avgusta 76. put, obeležavaju svoj dan – Dan građevinara Srbije. Sektor  građevinarstva i industrije građevinskog materijala je, nažalost, poslednjih nekoliko decenija toliko urušen da je izgubio svoj identitet, a radove u Srbiji sve više izvode strane kompanije. Nekadašnih  giganat a koji su bili brend ne samo u Srbiji već i u svetu i motor celokupne privrede, ili više nema ili postoje u beznačajnim obrisima.

Detaljnije >>>

     

Proglas 1.maj-qrcode

 


MEMORANDUM O RAZUMEVANJU IZMEĐU MINISTARSTVA RADA, SOCIJALNIH PARNTERA U SRBIJI I MOR-a

 DOKUMENT PROGRAMA DOSTOJANSTVENOG RADA ZA REPUBLIKU SRBIJU 2013-2017

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Izdavaštvo  
Foto galerija
UGS screen saver
Grafički standard
 
 
  KONTAKT  
MAILING LISTA
 
MOŽETE SE PRIJAVITI NA NAŠU MAILING LISTU >>>
  KAKO DA POSTANEM ČLAN?   DOKUMENTA UGS “NEZAVISNOST”  
     
Nušićeva 21,
11000 Beograd, Srbija
tel: (381 11) 330-6711 ;
324-4542, 330-6700 fax: (381 11) 3244-118
e-mail: nezavisn@eunet.rs
  Redakciju sajta možete kontaktirati na e-mail redakcija@nezavisnost.org  
PRISTUPNICA >>> - Statut sindikata
- Programska platforma
- Kongresna rezolucija
  Copyright © UGS Nezavisnost
designed by Canatlantic
NASLOVNA | O NAMA | RADNO-PRAVNA ZAŠTITA | VESTI | KONTAKT